Texas HOA Holiday Decorations Rules: What Your HOA Can Restrict

Texas HOA Holiday Decorations Rules: What Your HOA Can Restrict

Texas HOA Holiday Decorations Rules: What Your HOA Can Restrict

Grapevine kicks off its Christmas Capital of Texas season on Nov. 23 with its Carol of Lights, and plenty of homeowners will have ladders out the weekends before. If you live in an Homeowners Association (HOA), it will be worth a few minutes to check your HOA holiday decorations rules first. There are some Texas laws which protects some displays no matter what your community's governing documents say, while most other decorations follow your HOA's rules. Here's how to tell the difference.

What does Texas law protect?

Texas Property Code Section 202.018 says a property owners' association can't adopt or enforce a rule that prohibits an owner or resident from displaying religious items on their property or home when the display is motivated by a sincere religious belief.

Before 2021, HOAs could limit those items to the front door area. Senate Bill 581, effective May 31, 2021, expanded the protection to the whole lot and home. A nativity scene in the front yard, a menorah in the window, or diyas lining the walkway for Diwali all fall under the law when they reflect your faith.

The protection covers residents too, so renters in an HOA community have the same right.

What can your HOA still restrict?

The law isn't a blanket pass. An HOA can still prohibit a religious display that:

  • Threatens public health or safety

  • Violates another law, other than one banning religious speech

  • Contains language, graphics, or images that are patently offensive to a passerby for reasons other than the religious content

  • Sits on property the HOA owns or maintains, or on common property, such as the entrance monument or a park

  • Violates a building line, right-of-way, setback, or easement

  • Is attached to a traffic sign, street lamp, fire hydrant, or utility pole or fixture

Two practical gaps are worth knowing. First, Section 202.018 covers religious items. An inflatable snowman, a light-up reindeer, or a roofline of white lights is a seasonal decoration, so your community's own rules decide what's allowed. Second, the statute says nothing about set-up and take-down dates. Your rules probably set dates for seasonal decorations. If you plan a religious display outside those dates, ask your board how it applies them before you rely on either reading.

What HOA holiday decorations rules can a Texas HOA set?

For seasonal decorations, HOAs commonly cover:

  • Dates: when decorations can go up and when they must come down

  • Lighting hours: a nightly cutoff for lights, music, or animated displays

  • Placement: keeping items on your lot and out of common areas, sidewalks, and easements

  • Safety: anchoring inflatables and keeping extension cords off walkways

  • Permanent changes: treating permanent roofline lighting as an architectural change that needs approval

You'll usually find these in your declaration, your rules and regulations, or your architectural guidelines. Our post on what your HOA declaration covers explains how those documents fit together.

A homeowner checklist before you decorate

Run through this list before the first strand goes up:

  1. Find your community's decoration rules and note the take-down date.

  2. Check where your lot ends. Decorations on the common area by the curb or a shared fence line can be removed even if they're religious.

  3. Look up easements and setbacks if you're placing a large display near the street or a side lot line.

  4. Anchor inflatables and lightweight displays. North Texas winter wind can carry them into a neighbor's yard or the street.

  5. Run cords so they don't cross sidewalks.

  6. If you're installing permanent roofline lighting, submit an architectural request early. Approval takes longer in November and December.

  7. Keep photos of your setup in case a question comes up later.

What happens if you get a violation notice?

Texas gives homeowners a process before an HOA can fine them. Under Property Code Section 209.006, the association generally must send written notice describing the violation. If the problem can be fixed and doesn't threaten health or safety, you must get a reasonable period to cure it, and if you cure it in time, no fine can be assessed. The notice must also tell you that you can request a hearing with the board within 30 days.

If you receive a notice:

  1. Read it closely and note the cure date.

  2. Fix it if you agree. Moving a display off a common area is often a quick solution.

  3. Request a hearing in writing if you believe the display is protected, and bring photos and a short explanation.

In the communities we manage, our compliance inspection process follows the board's adopted rules, and our team can tell you which rule a notice refers to before you respond.

FAQ

Can my HOA ban all holiday decorations?

It can regulate seasonal decorations according to its governing documents. It can't prohibit religious displays protected by Section 202.018, except in the situations listed above.

Can my HOA remove a religious display I put at the neighborhood entrance?

Yes. Displays on property the association owns or maintains, or on common property, aren't protected.

Do these rules apply to renters?

Yes. Section 202.018 protects owners and residents, so renters can display religious items on the home they lease, subject to the same limits.

Questions about your community's rules?

Our homeowner resources page is a good starting point. If you live in a community we manage, reach out to your manager before you decorate, and we'll help you enjoy the season with less worry. Learn more about our Dallas–Fort Worth association management and how PMI Connects can help.


back